Almás lepény
MAB 2012.06.05. 14:17
Hozzávalók:
-
40 dkg liszt
-
20 dkg vaj
-
4 ek cukor
-
2 tojás sárgája
-
1 dl tejföl
-
1 csipet só
Töltelékhez:
-
1 kg alma (4 db nagyobb alma)
-
15 dkg cukor
-
5 dkg mazsola (aki szereti)
-
1 tk fahéj
-
5 dkg dió (ha nincs én grízzel helyettesítettem)
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojás sárgáját, a sót és a tejfölt. Elkeverjük, amíg egy jól összegyúrható tésztát nem kapunk.
A tésztából 2 cipót formálunk, és ½ órát állni hagyjuk. Eközben elkészítjük a tölteléket:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük nagylyukú reszelőn. A reszelékhez adjuk a cukrot. A mazsolát megmossuk, a diót ledaráljuk.
A két cipót akkorára nyújtjuk amekkora a tepsink. Jól kivajazott és belisztezett tepsibe helyezzük az első kinyújtott tésztalapot. Megszórjuk darált dióval.
A becukrozott és fahéjazott almát jól kicsavarjuk és a dió felé helyezzük, tetejét mazsolával megszórjuk és ráhelyezzük a másik tésztalapot.
Megkenjük tojásfehérjével, megszurkáljuk villával és középmeleg sütőben pirosodásig sütjük.
(kb. 30 perc)
Ha kihűlt felszeleteljük és vaníliás porcukorral is megszórhatjuk.
|